Wisbits

Brokjes wijsheid vangen in de zorg

Zorgprofessionals lopen op de werkvloer dag uit dag in tegen (terugkerende) uitdagingen aan. In de praktijk worden soms waardevolle workarounds bedacht, maar die kennis komt dan vaak niet voorbij de afdelingsmuren. En als een collega na 40 jaar ervaring met pensioen gaat, ‘loopt’ met hem of haar vaak gigantisch veel kennis de deur uit. Eeuwig zonde!

Hoe kun je dit nu op een effectieve manier aanpakken? In deze blog vertellen we meer over hoe Wisbits in de zorg wordt ingezet om de brokjes wijsheid van de werkvloer te vangen.

De kennis van verpleegkundigen verdient een podium

Alles valt of staat met de kennis en kunde van zorgprofessional die aan het bed staat. Laten we een ervaren verpleegkundige als voorbeeld nemen. Zij is niet alleen een kei in de patiëntenzorg, maar ze is ook de vraagbaak van de afdeling en de favoriete praktijkbegeleider van alle leerling-verpleegkundigen. Waarom?

  • Ze is enorm goed in haar vak.
  • Als je een lastige situatie hebt met een patiënt, dan weet zij raad.
  • Ze heeft allemaal handigheidjes en foefjes bij het gebruik van apparaten.
  • Ze geeft supertips die je meteen helpen in de praktijk.
  • Ze weet precies bij wie je moet zijn met een bepaalde vraag.
  • Zij is degene die alle vragen beantwoordt van nieuwe collega’s en veel uitleg geeft.

Iedere afdeling heeft zulke toppers rondlopen. Echte vakmensen met een enorme bak ervaring. Hun kennis verdient een podium. Het is belangrijk dat we de brokjes wijsheid die zij delen met collega’s op de afdeling beter gaan vangen en slimmer gaan delen. Want het is toch zonde als al die supertips verloren gaan zodra zo’n topper met pensioen gaat?


Duurzaam omgaan met vakkennis

Het is dus belangrijk dat we de kennis van verpleegkundigen beter borgen en beschikbaar maken. Dat we op een duurzame manier omgaan met hun kennis en tijd. Dit doe je door de brokjes wijsheid van de werkvloer heel bewust te gaan vangen en digitaliseren.
 
Zorginstellingen zoals het Erasmus MC zetten Wisbits daarom in om zorgkennis van verpleegkundigen op een leuke, duurzame manier te borgen en te delen. Hierbij zijn de verpleegkundigen in de lead. Afdelingen bepalen namelijk zelf welke brokjes wijsheid worden gedeeld in de leerapp. Dit zijn vaak de dingen die verpleegkundigen veel tijd gaan schelen op de werkvloer of kennis die niet verloren mag gaan. Hierbij staan kun je bijvoorbeeld denken aan;

  • Supertips van senior verpleegkundigen
  • Uitlegfilmpjes voor nieuwe medewerkers en studenten
  • Antwoorden op veelgestelde vragen
  • Foefjes bij het gebruik van apparaten, tools of zorginnovaties
  • Geheugensteuntjes

Zo creëer je als afdeling een praktische database met informatie waar de verpleegkundige op de werkvloer écht iets aan heeft. Ze kan er alle brokjes wijsheid van haar collega’s in vinden.


Regionaal zorgkennis delen

Het wordt nog interessanter als zorgkennis regionaal gedeeld wordt tussen zorginstellingen. 
Want wat als alle SEH’s in regio Rotterdam actief gouden tips en goede voorbeelden met elkaar gaan delen via een leerapp? Wat als we de beste adviezen van praktijkbegeleiders verzamelen zodat alle studenten er baat bij hebben? Zo vorm je samen een duurzaam, blended leernetwerk. Dit is iets waar het initiatief 010NURSE op is gericht. Brokjes wijsheid vangen in de Rotterdamse zorg.

In alle gevallen begin je bij de zorgprofessional die aan het bed staat.
Die heeft een schatkist vol kennis in huis die erkend en geborgd mag worden.

Contact

Heb je vragen? Of wil je meer horen over hoe Wisbits wordt ingezet door het Erasmus MC of voor 010NURSE? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier op de website of mail naar info@wisbits.nl.

Scroll naar boven